Jobhunting sollicitatietips!

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je droombaan komt voorbij! Wauw, dit is echt de baan bij een bedrijf waar jij jezelf graag ziet werken! Je trekt de stoute schoenen aan en je schrijft een sollicitatiebrief. Vrijwel direct krijg je een uitnodiging om op gesprek te mogen.

En nu? Ga goed voorbereid naar je gesprek en denk eens na over de volgende tips:

1. Kom op tijd

Misschien wel de makkelijkste taak, maar dit is zeer belangrijk. Een goede eerste indruk is belangrijk. Op tijd komen laat zien dat je secuur bent, motivatie hebt en je de afspraak belangrijk vindt. Probeer ongeveer 10/15 minuten voor het gesprek start aanwezig te zijn, niet eerder en niet later!

2. Kleed je passend

Denk goed na over de sector en branche waarin je aan de slag gaat. Zorg ervoor dat je niet underdressed, maar zeker ook niet overdressed bent. Probeer het liefst zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven.

3. Een verzorgd uiterlijk

Dit zou bij puntje twee kunnen horen, maar het is even net iets anders. Zie je sollicitatiegesprek als je eerste date en zorg ervoor dat je er opperbest uitziet.

4. SMILE

Een glimlach zegt meer dan 1000 woorden:

72% van de mensen zien anderen die vaak lachen als zelfverzekerd en succesvol!
86% van de mensen praten sneller tegen een vreemde wanneer deze lacht!
Mensen die veel lachen promoveren gemiddeld 12% sneller!

Met andere woorden, een echte glimlach biedt veel mogelijkheden! Let op: een echte glimlach. Dus probeer het niet teveel te faken of te overdrijven.

5. Een goede handdruk

Een goede handdruk maakt indruk op mensen. Terwijl een slappe handdruk juist averechts werkt. De beste manier is je hand met aangesloten vingers rechtuit te steken. Het is de kunst je knijpkracht af te stemmen op de persoon voor je. Bij een beer van een kerel knijp je steviger en bij een klein (oud) vrouwtje wat zachter. Als je te kort knijpt, kan dat een nerveuze en contactschuwe indruk maken. Als je te lang vasthoudt, kan dat dominant overkomen. Ook hier geldt weer dat de beste knijpduur in balans is met de ander. Test het gerust eens uit!

6. Oogcontact maken

Kijk degene waar je mee spreekt aan, dit begint al bij de handdruk. Oogcontact laat mensen zien dat je zelfverzekerd, geïnteresseerd en eerlijk bent.

7. Toon belangstelling

Lees je goed in over het bedrijf. Bekijk bijvoorbeeld eens de website. Hierdoor laat je zien dat je goed bent voorbereid, interesse hebt en weet waar je over praat. Stel ook vragen aan degene waar je het gesprek mee hebt. Bijvoorbeeld hoe lang hij/zij zelf al werkzaam is in het bedrijf.

8. Luister actief

Gekruiste armen geven een gesloten indruk. Daarom worden gekruiste armen vaak als een symbool van onzekerheid, onbetrouwbaarheid of een gebrek aan interesse geïnterpreteerd. Dit wil je uiteraard vermijden.

Creëer een open houding en kijk de persoon aan (oogcontact) als hij of zij een vraag stelt of iets aan het vertellen is. Knik af en toe ‘ja’ als een bevestiging dat je de andere persoon volgt (begrijpt) en dus actief luistert. Maak eventueel notities (van belangrijke punten of zaken waar je na een uitleg een vraag over wil stellen).

9. Wees positief

Vertel geen negatieve dingen over je vorige werkgever, maar pak alles positief op. Door zelf positief het gesprek aan te gaan, slaat dit ook over op je gesprekspartner. En positief zijn is natuurlijk wel belangrijk tijdens je sollicitatiegesprek!

10. Go for it!

Laat zien dat je er echt zin in hebt en ook echt aan de slag wilt!

Laten we hopen dat deze tips voor jou succesvol zijn en alvast heel veel succes gewenst!

Meer blogposts

Meet the Vakkers - Boris

''Mij motiveert denk ik vooral de successen als je op werkgebied kijkt, dus de successen die we met het team behalen. Dat we steeds meer, meer, meer willen en dat het uiteindelijk ook lukt.''

Lees meer

Hi werkgever! Check waarom jij wil samenwerken met Jobhunting

Het vinden van geschikt personeel voor je bedrijf kan lastig zijn. Daarbij is de werving en selectie van nieuw personeel een tijdsintensief proces. Jobhunting kan deze taak van je overnemen. Hieronder hebben wij op een rijtje gezet welke voordelen samenwerken met Jobhunting voor jou kan opleveren!

Lees meer