JOBHUNTING SOLLICITATIE TIPS!

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je droombaan komt voorbij! Wauw, dit is echt de baan bij een bedrijf waar jij jezelf graag ziet werken! Je trekt de stoute schoenen aan en je schrijft een sollicitatiebrief. Vrijwel direct krijg je een uitnodiging om op gesprek te mogen.

En nu? Ga goed voorbereid naar je gesprek en denk eens na over de volgende tips:

1. Kom op tijd

Misschien wel de makkelijkste taak, maar dit is zeer belangrijk. Een goede eerste indruk is belangrijk. Op tijd komen laat zien dat je secuur bent, motivatie hebt en je de afspraak belangrijk vindt. Probeer ongeveer 10/15 minuten voor het gesprek start aanwezig te zijn, niet eerder en niet later!

2. Kleed je passend

Denk goed na over de sector en branche waarin je aan de slag gaat. Zorg ervoor dat je niet underdressed, maar zeker ook niet overdressed bent. Probeer het liefst zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven.

3. Een verzorgd uiterlijk

Dit zou bij puntje 2 kunnen horen, maar dit is even net iets anders. Zie je sollicitatiegesprek als je eerst date en zorg ervoor dat je er opperbest uitziet.

4. SMILE

Een glimlach zegt meer dan 1000 woorden:

72% zien anderen die vaak lachen als zelfverzekerd en succesvol
86% van de mensen praten sneller tegen een vreemde wanner deze lacht.
Mensen die veel lachen promoveren gemiddeld 12% sneller.

Met andere woorden, een echte glimlacht biedt veel mogelijkheden! Let op: een echte glimlach. Dus probeer het niet teveel te faken of te overdrijven.

5. Een goede handdruk

Een goede handdruk maakt indruk op mensen, terwijl een slappe handdruk juist averechts werkt. De beste manier is je hand met aangesloten vingers recht uitsteken. Het is de kunst je knijpkracht af te stemmen op de persoon voor je. Bij een beer van een kerel knijp je steviger en bij een klein (oud) vrouwtje wat zachter. Als je te kort knijpt, kan dat een nerveuze en contactschuwe indruk maken. Als je te lang vasthoudt, kan dat dominant overkomen. Ook hier geldt weer dat de beste knijpduur in balans is met de ander. Test het gerust eens uit!

6. Oogcontact maken

Kijk degene waar je mee spreekt aan, dit begint al bij de handdruk. Oogcontact laat mensen zien dat je zelfverzekerd, geïnteresseerd en eerlijk bent.

7. Toon belangstelling

Lees je goed in over het bedrijf, bekijk bijvoorbeeld eens de website. Hierdoor laat je zien dat je goed bent voorbereid, interesse hebt en weet waar je over praat. Stel ook vragen aan degen waar je het gesprek mee hebt, bijvoorbeeld hoe lang hij/zij zelf al werkzaam is in het bedrijf.

8. Luister actief

Gekruiste armen geven een gesloten indruk. Daarom worden gekruiste armen vaak als een symbool van onzekerheid, onbetrouwbaarheid of een gebrek aan interesse geïnterpreteerd. Dit wil je uiteraard vermijden.

Creëer een open houding en kijk de persoon aan (oogcontact) als hij of zij een vraag stelt + iets aan het vertellen is. Knik af en toe ‘ja’ als een bevestiging dat je de andere persoon volgt (begrijpt) en dus actief luistert. Maak eventueel notities (van belangrijke punten of zaken waar je na een uitleg een vraag over wil stellen).

9. Wees positief

Vertel geen negatieve dingen over je vorige werkgever, maar pak alles positief op. Door zelf positief het gesprek aan te gaan, slaat dit ook over op je gesprekspartner. En positief zijn is natuurlijk wel belangrijk tijdens je sollicitatiegesprek!

10. Go for it!

Laat zien dat je er echt zin in hebt en ook echt aan de slag wilt!

Laten we hopen dat deze tips voor jou succesvol zijn en alvast heel veel succes gewenst!

Heb je vragen?

Wij komen graag met jou in contact. Aarzel niet en stuur ons een mail of app, ook kun je ons bereiken via Facebook messenger!

Meer informatie? Neem dan snel contact op met 0852500406

Uncategorized

Geef een reactie